MIJN PROFIEL / DEZE SITE

Op deze site vindt u vertoningen van verschillende series autonoom schilderwerk van mij.
Verder werk ik ook in opdracht in diverse disciplines (trompe l’oeil en panorama muurschilderingen, portretwerk, maar ook geur- en klank-composities).
Bekijk dit allemaal op mijn blog die als wegwijzer werkt voor mijn diverse specialisaties en functies: florisart.blogspot.com

 

BIOGRAFIE

Floris woonde en reisde in zijn eerste 4 levensjaren in diverse landen in Azië, Afrika en Europa. De Philippijnen, Nepal, Zuid-Afrika, Zambia Botswana, Malawi, Egypte zijn door de visueel ingestelde kleuter tijdens zijn korte woonperiodes aldaar, in zijn ziel in beeld en geluid vastgelegd. Dat deze verschillende ‘primitieve’ culturen een diepe indruk op de kinderziel hebben gemaakt, uit zich later in al zijn beeldende en muzikale creaties en uitingen.

In zijn jeugd vond hij een fascinatie in de vele archeologische en geologische vondsten van zijn ouders in de Afrikaanse landen, in en van hemzelf in het Limburgse mergelland. Vanaf dit moment zal Floris alles in een bewust perspectief plaatsen waarin een contrast tussen oertijden en nieuwe (soms futuristische) gecultiveerde werelden.

Al in zijn eerste kindertekeningen van meestal menselijke of dierlijke skeletten uit hij zijn waardering voor verborgen grondbeginselen.
Tijdens zijn opleiding aan de Kunstacademie richt hij zich op een zekere visuele training van het onderbewustzijn om reeds opgeslagen herinneringen aan ‘de grondbeginselen’ actief te transformeren naar concrete beelden, op het witte vlak welteverstaan.
De beelden in alle opvolgende series werk zijn ook altijd ontstaan uit visioenen die Floris oproept in zijn, naar eigen zeggen, visueel getrainde bewustzijnsniveaus.

Ook speelt in al het schilderwerk steeds een sterke associatieve stimulans een belangrijke rol. Daarnaast vertoont het werk vraagstukken over sensualiteit en verleiding. Naar eigen zeggen is alles in de ons omgevende realiteit hiermee doordrenkt en zijn sensualiteit en verleiding essentiele drijfveren om alles in het universum te doen ontluiken en te laten groeien.

“Bijna dagelijks stel ik me voor hoe situaties zouden zijn in een andere cultuur of tijd, als de beschikbare gecultiveerde, sociale of maatschappelijke condities anders zouden zijn. Een handeling of een aandacht voor iets heeft steeds en andere betekenis in een ander land, in de middeleeuwen, in de oertijd, in de woestijn, in het regenwoud, in een kunstmatige wereld, in een droom, in luxe of in armoede. In onze huidige en vaak kunstmatig gecultiveerde leefwereld beoordeelt men waarden vanuit een gebrekkige band met ‘onze menseigen essentiële origine’. De geschiedenis was ons reeds 1000 maal vóór, maar wij vinden onszelf belangrijk en negeren of onderkennen een bewustzijn dat ons bestaan een leerzaam vervolg kan zijn op de wijze culturen vóór ons. Zoveel mensen denken dat ze iets vernieuwends voor deze tijd hebben uitgevonden, terwijl het niet meer is dan een nieuw design van ‘hetzelfde wiel’ dat reeds eeuwen bestond.
Mensen hebben veel tijdloze motivaties en waarden die ze nooit lijken te verliezen, in welke setting ze ook bevinden; Liefde, gevaar, voortplanting en overleving, strijd, geloof, bewondering of aanbidding, identiteit en imago, bewustzijn; dit zijn volgens mij menselijke motivaties die continue verbonden zijn  met de oertijd. Verleiding is er één die mij enorm intrigeert. Verleiding lijkt de sterkste schakel, omdat verleidelijke dingen de omgeving aantrekken, en met de verleiding die de omgeving biedt, gebeurt dit ook andersom.”

CONTACT

florisart@live.nl
062410 60 59